georadar jeoradar çalışması

Jeoradar (Georadar / GPR)

Jeoradar bir diğer adıyla georadar (GPR : Ground Penetrating Radar) yöntemi, yakın yüzey araştırmaları için kullanılan bir jeofizik yöntemdir.

Jeoradar / GPR çalışma prensibi

GPR ölçüm düzeneğinde alıcı ve verici antenler ve ya her ikisinin de bulunduğu tek anten kullanılır. Verici anten yer altına yüksek frekanslı radyo dalgaları gönderir. Alıcı anten, yer içerisinde ortamdan farklı bir yapıya ve ya süreksizliğe rastlayan dalgaların, bu yüzeylerden yansıyan varyasyonlarını kayıt eder.

Jeoradar / GPR yönteminin kullanıldığı alanlar

Jeoradar yöntemi, yer altında gömülü yapı ve tesisatları, madde farklılıklarını ve boşlukları haritalayabilen bir yöntemdir. Jeoradar yönteminin kullanıldığı alanlar yer altındaki yapıların tespiti, karstik boşlukların haritalanması, yanal ve düşey süreksizliklerin belirlenmesi, duvar, kolon, tünel ve zemin araştırmaları, arkeolojik çalışmalar ve yol güzergah çalışmaları olarak özetlenebilir.

Jeoradar yöntemi ile yapı unsurları nasıl belirlenir?

Yer radarı çalışmasına başlamadan önce yer altında ne arandığının tam olarak belirlenmesi gerekmektedir. Aranılan yer altında gömülü halde bulunan alt yapı tesisatları (su, elektrik, doğalgaz vb) olabildiği gibi, arkeolojik kalıntılar, karstik boşluklar ve ya yanal ve düşey süreksizliklerin belirlenmesi de olabilir. Ayrıca duvar, kolon, sütun gibi üst yapı için çatlak ve donatı tespitlerinde de georadar yöntemi uygulanmaktadır. Bu yönteminde araştırma derinliğine karar verilmesi çok önemlidir. Araştırılacak derinliğe göre farklı frekanslardaki antenler seçilir ve uygulamaya geçilir.

jeoradarArazide taranacak alan belirlenir ve profiller önünde ulaşımı engelleyecek engeller (moloz, araç, taş vb.) profil hatlarından uzaklaştırılır. Daha sonra belirli aralıklarla birbirine paralel profiller şeklinde arazide ölçü alımı yapılır. Profillerin birbirlerine olan uzaklıkları aranılacak olan yapıya göre değişiklik gösterebilir. Tarama yapılırken gönderilen radyo dalgaları zeminde ilerler ve eş zamanlı olarak alıcı antene ulaşır. Alınan tüm profiller ayrı ayrı kayıt edilir. Daha sonra araziden alınan datalar ofis ortamında veri işleme tabi tutularak zemin profilleri yorumlanır. Bulunan unsurlar 2 boyutlu ve 3 boyutlu kesitler ile desteklenerek tespit edilir ve raporlanır.

Firmamız tarafından gerçekleştirilen yer radarı çalışmaları İl ve İlçe Belediyeleri, Anıtlar Kurulu ve üniversite gibi kurumların istemiş olduğu formatlarda hazırlanmaktadır.

Jeoradar çalışmaları ile ilgili talep, soru ve detaylı bilgi için lütfen firmamızla iletişime geçiniz.

Georadar çalışmalarımız ile ilgili galerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Faydalı linkler: